tisdag 28 september 2010

Kultur är antirasism


Overklighetens folk fortsätter med en debattartikel av Siv Holma, Amineh Kakabaveh och Jonas Lundgren. Texten handlar om att sattsa på internationellt kulturutbyte som motvikt till Sverigedemokraternas rasistiska politik.

Det var en stor förlust för demokratin, och inte minst för den antirasistiska rörelse som Vänsterpartiet är en betydande del av, när Sverigedemokraterna lyckades ta sig in i Riksdagen. Dock finns det ingen tid att hänga läpp. Nu måste vi agera.
Sverigedemokraternas främsta frågor handlar om mångkulturen och invandringen. De vill som alla vet minska invandringen till Sverige. Vad färre känner till är deras kulturpolitik. En hedenhösisk syn på den svenska kulturpolitiken är ett näst intill tragikomiskt inslag hos Sverigedemokraterna. Exempelvis vill man strypa kulturstödet till organisationer som arbetar med multikulturella nätverk och stödet till kulturevenemang som har ett internationellt inslag.
   Vänsterpartiet är ett kulturarbetarnas parti, ett parti där kulturfrågor kanske inte alltid står högt upp på dagordningen men borde göra det i större utsträckning. För kultur är en viktig drivkraft för människor och inte minst har den en brobyggande effekt, en antirasistisk effekt. Mötet mellan människor blir tydligt inom kulturverksamheter.

Ett antirasistiskt parti som Vänsterpartiet måste också vara kulturpolitikens främsta försvarare och förespråkare i den svenska riksdagen. Därför måste Vänsterpartiet tydligt visa att vi är ett kulturfrämjande parti. En tydlig markering som skulle kunna slås upp stort är när Vänsterpartiet lägger sin skuggbudget i Riksdagen. Vi föreslår att den budget Vänsterpartiet lägger har ett tydligt avstamp i ökade anslag till internationella kultursamarbeten.
   Låt oss bedriva en aktiv antirasistisk politik, en politik för brobyggande och solidaritet, en aktiv kulturpolitik.

/Jonas Lundgren, Vänsterpartiet Storstockholms kulturutskott, initiativtagare
Siv Holma, ordförande Riksdagens kulturutskott
Amineh Kakabaveh, ersättare Riksdagens kulturutskott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar