tisdag 14 september 2010

Äntligen maxtaxa i kulturskolan! - Min hemkommun bryter mot FN:s barnkonvention

Jonas Lundgren är initiativtagare till Overklighetens Folk. Till vardags är han ledamot av Kulturutskottet för Vänsterpartiet i Stockholms län och aktiv i lokalpolitiken i sin hemkommun Lidingö, i vars lokalförening av Vänsterpartiet han är styrelseledamot.

I ett utspel i Almedalen säger de Rödgröna att man lovar att införa maxtaxa i kultur och musikskolan om man vinner valet. Detta är utmärkt. Framförallt eftersom det slår mot kommer som Lidingö. Som kulturpolitiker skäms jag över att vid seminarier på ABF-huset , vid två tillfällen, behöva säga att jag kommer från Lidingö, kommunen som har Sveriges högsta avgifter i musikskolan. Det är skandal.

Nu kan det förhoppningsvis bli tal om ett musikens hus på Elverket i Lidingö. Dock är det viktigt att poängtera att detta förutsätter att en ny lokal hittas där IFK Lidingös kansli kan inhysas.
Att ta ansvar för kulturpolitiken är synonymt med att hålla sig så långt ifrån konkurrensutsättning man kan komma. Inte för att flera utövare inte kan ge en bättre kvalitet, utan för att kultur är en mänsklig rättighet. Jag vill hävda att Lidingö kommun bryter mot FN:s barnkonvention. I den står det nämligen;
Konventionsstaterna ska främja barnets rätt till att till fullo delta i det kulturella livet och ska uppmuntra tillhandahållandet av lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet samt för rekreations- och fritidsverksamhet. Detta är en klar och tydlig fingervisning, FN:s konventionsstater, varibland Sverige ingår, åtar sig att främja barns rätt till att tillgodogöra sig kultur. Och jag skulle gärna få ett svar på var, var sker detta om inte inom ramen för lokala exempel som Sagateatern och musikskolan.

Redan år 2007 uppmärksammade Nätverket Försvara Kulturen, som bland annat hade sänkta avgifter i musikskolan som krav, Lidingö Stads ignorans mot detta stycke i FN:s barnkonvention. Metoderna för att ta upp fighten den gången var opinionsbildning. Vi arrangerade en instrumentprovning och vi arrangerade en gratis konsert för ungdomar. Nu tas fighten på nationell nivå. Maxtaxa i musikskolan skulle slå hårt mot Lidingös skamlösa avgifter i musikskolan (som ironiskt nog motiveras med en låg kommunalskatt som ger ett lägre anslag till musikskolan). Därför är det så viktigt att rösta rödgrönt i höst.

1 kommentar:

  1. Verkligheten sparkade ut Vänsterpartiet ur kommunen. Overkligt?

    SvaraRadera